header-image-vb.jpg

Achtergrond teamsamenstelling mini's

7-6-2009  | 

 

MHC BE heeft ervoor gekozen om alle kinderen na 1 jaar training competitie te laten spelen. Kinderen spelen hierdoor, afhankelijk van de leeftijd bij aanmelding, 2 of 3 jaar in een zestal.

Als club zijn wij gebonden aan de richtlijnen die de KNHB stelt met betrekking tot teamindelingen. Uitgangspunt van de KNHB is dat kinderen van dezelfde schooljaarleeftijd (jarig tussen 1 oktober en 30 september van het daaropvolgende jaar) bij elkaar in een team geplaatst worden. Indien een leeftijdcategorie te weinig spelers heeft voor een volledig team, wordt het team in beginsel aangevuld uit jongere leeftijdcategorie.

Naast dit uitgangspunt streven wij er als hockeyclub naar om kinderen met vergelijkbare hockeybeleving bij elkaar in een team te plaatsen, waardoor zij zich op hun eigen niveau binnen een team kunnen ontwikkelen en zij als team de gelegenheid krijgen "succes" te behalen. De teamsamenstellingen komen tot stand op basis van input van coaches, trainers en waarnemingen door de mini commissie en ervaren hockeydeskundigen.

Gezien de veel grotere aantallen meisjes, in vergelijking met jongens, is voor alle huidige 2e en 3e jaars zestallen een aparte trainingsmiddag georganiseerd, waarbij een aantal onafhankelijke deskundigen advies is gevraagd. Deze werkwijze is enige jaren geleden ontstaan o.a. uit de ontwikkelingen bij de KNHB en bij clubs rondom ons heen.

Door de huidige aanwas van jongens is indeling op leeftijd niet altijd mogelijk en zijn er teams die uit meerdere leeftijdscategorieën bestaan. Maar ook hier geldt dat in het 3e zestaljaar de teams zodanig gestuurd worden dat kinderen met gelijke hockeybeleving bij elkaar geplaatst worden.

Als kinderen de schoolleeftijd van groep 7 bezitten gaan ze over naar een achttal. Hierbij geldt dat deze teams zijn samengesteld op basis van spelkwaliteiten, -ontwikkeling en -potentieel. Conform het proces bij de zestallen is dit ook hier gebeurd op basis van input van coaches, trainers, waarnemingen door de mini commissie en ervaren hockeydeskundigen. .

Gedurende het seizoen streven we ernaar om de teams zoveel mogelijk in tact te laten, tenzij de resultaten in de competitie dusdanig zijn, dat verschuivingen noodzakelijk zijn. Vaak zal dit in combinatie gaan met het invoegen van de "instromers" (kinderen geboren na 1 oktober 1998 en vóór 1 oktober 2001).

Mini Commissie MHC BE