header-image-vb.jpg

Beleid = behang + zelfklevende memoblaadjes

9-10-2009  |  

Beleid = behang + zelfklevende memoblaadjes
Onder de bezielende leiding van Sjef van Keulen en onder het toeziend oog van Dennis Mallant (gemeente Tilburg) heeft het bestuur afgelopen dinsdag een begin gemaakt met het opstellen van een beleidsplan. Sjef vroeg ons na te denken over het bestaansrecht van de vereniging: waaraan ontlenen we onze identiteit, wat is onze (sportieve) ambitie en welke maatschappelijke rol willen we spelen?

We werden daarbij geacht de welbekende gele memoblaadjes te voorzien van steekwoorden. Al gauw was het muisstil en begon de rest van het bestuur als een razende te schrijven. Ik had het inmiddels vrij benauwd gekregen van deze opdracht. Ik heb namelijk helemaal geen verstand van hockey en was dan ook bang om door de mand te vallen. Achteraf gezien lijkt mij dit een ongegronde angst, mijn wekelijkse prestaties spreken namelijk voor zich. Gelukkig blijkt Ruud Niessen een meester in het vereenvoudigen: ‘gewoon opschrijven wat je leuk of belangrijk vindt'. Aha, daar kon ik wat mee. Ik noteerde onder meer ‘derde helft', ‘plezier boven prestatie', ‘spelenderwijs leren' maar ook ‘betrokkenheid'.

Sjef was ondertussen druk doende met het behangen van de ruimte. Onder het geven van een toelichting mochten wij het behang vervolgens decoreren met onze memoblaadjes. Ik was tamelijk onder de indruk van de weldoordachte krabbels van mijn medebestuursleden. Kon ik met goed fatsoen wel aankomen met mijn ‘als-het-maar-gezellig-is' toekomstvisie? Dat bleek gelukkig het geval. Uiteindelijk werden onze hersenspinsels teruggebracht tot vijf thema's: inhoud, organisatie, identiteit, clubsfeer en omgeving. De brainstormsessie was ten einde. Moe maar voldaan verlieten wij het clubhuis.

Het bestuur is benieuwd naar de gedachten die deze thema's bij de leden oproepen. Goed beleid is immers niet enkel een bestuurszaak. De komende tijd zullen de verschillende ledengroepen dan ook in de gelegenheid worden gesteld om hun ideeën kenbaar te maken.

Janneke Jansen (penningmeester annex beleidsbepaler in de dop)