header-image-vb.jpg

Trainers en coaches maken kennis met programma 'Positief coachen'

29-4-2011  | 

Trainers en coaches maken kennis met programma 'Positief coachen'

Op initiatief van de voorzitter van de jeugdcommissie, Sjef van Keulen, togen op woensdagavond 27 april ruim 40 trainers, coaches, commissie- en bestuursleden naar Nijmegen voor de voorstelling 'Wel winnen hè?'. We reisden per bus, een prachtige gelegenheid om elkaar te leren kennen en bij te praten.

De voorstelling werd uitgevoerd door twee heren, waaronder Ewald van Couwen. Ewald is initiatiefnemer van de beweging 'Positief coachen'. De avond ging over het effectief begeleiden van jeugdsporters. Wat zeg je vlak voor een spannende wedstrijd tegen je sporters? Wat doe je als de training voor geen meter loopt? En hoe ga je om met blèrende ouders langs de kant? Het verhaal is gestoeld op praktijkervaringen van topcoaches en onderbouwd met jarenlang wetenschappelijk onderzoek, zo meldde Ewout.

Met Ewout in de rol van gedragstrainer en Bas Grevelink in de rol van voetbaltrainer, met enkele tieners als voetbalelftal, brachten ze, met leuke sketches, filmpjes en afbeeldingen, het verhaal over positief coachen. De essentie is: zorg dat er met plezier en zelfvertrouwen wordt gesport. Dan worden de resultaten beter en blijft het aantal afhakers beperkt. Deze vorm van coachen die vooral gericht is op wat goed gaat; complimenten uitdelen en benadrukken wat iemand wél kan. En als er iets fout gaat, zegt deze methode, dan heb je het vooral over hoe het beter kan. Door bijvoorbeeld een andere techniek of andere houding toe te passen. Negatief of pessimistisch zijn draagt niet bij. Ewout gaf aan dat veel coaches dénken dat ze positief coachen, maar dat, als je werkelijk gaat turven, de verhouding tussen positieve en negatieve opmerkingen 1:5 is. En voor een prettige sfeer is het nou net andersom nodig!

Het was een inspirerende avond, die wellicht niet voor iedereen nieuwe inzichten bracht, maar dan toch in ieder geval weer bewustwording creëerde. Met principes die niet alleen in de sport, maar ook in de opvoeding of bij leidinggeven toepasbaar zijn.

Sjef, bedankt voor de organisatie, het was leuk!

Maryvon Putman

Meer weten? www.positiefcoachen.nl