header-image-vb.jpg

Samenstellen jeugdteams 2013-2014

29-4-2013  | 

De TC hecht er belang aan de gang van zaken mbt het tot stand komen van de teams transparant te communiceren. De teamsamenstellingen voor het komende seizoen komen tot stand op basis van prestaties in het huidige seizoen. Deze individuele prestaties worden gemonitord door trainers, coaches en TC.

De monitoring vindt plaats op basis van:
- scoreformulieren
- meetrainen met ander team (vanaf ca. april/mei)
- voor enkele teams zullen er selectietrainingen worden georganiseerd aan het einde van het seizoen
- observatie en beoordeling van Technische Commissie en/of afgevaardigden daarvan.


Scoreformulieren
Er zijn een aantal indicatoren waarop de spelers worden beoordeeld.

  • Techniek - o.a. stickhandeling (beheersing voorhand/backhand, slagtechniek (een harde bal is niet altijd een goede bal) en balaanname (stoppen)), en handelingssnelheid (aannemen en snel doorspelen van een bal (als een stick voor een slag eerst een meter de lucht ingaat, is de handelingssnelheid dus laag).
  • Tactisch inzicht - begrijpt een speler het hockeyspel, looplijnen, waar de bal moet komen, wordt er van te voren gekeken waar de bal naar toe moet (prescannen) enz.
  • Fysieke vermogens - conditie, de lichamelijke weerbaarheid en het gebruik van het lichaam. Let ook op de looptechniek van een speler.
  • Mentaliteit tijdens trainingen en wedstrijden, inzet, hockeybeleving, mentale weerbaarheid, wat heb ik er voor over, enz.
  • Positie - bij de mini's is dit nog niet van belang. Hierbij merken wij op dat veel spelers een voorkeurspositie zullen hebben maar dat het eigenlijk de bedoeling is dat ze t/m de C-leeftijd zoveel mogelijk plekken in het veld bezetten die logisch zijn binnen die voorkeurspositie. Een linksachter rechtsvoor zetten, zal wellicht problemen geven, maar je weet nooit.
  • Toelichting - vervolgens hebben wij trainers en coaches gevraagd een korte toelichting per speler te geven, bijvoorbeeld aan het openstaan voor coaching, sociaal gedrag in het team, trainingsopkomst, rendement van de acties van de speler, enz.

Een keer per seizoenshelft / twee keer per seizoen wordt de trainers en coaches gevraagd deze items vast te leggen met behulp van zogenoemde scoreformulieren. Zo kan er bekeken worden of er tijdens het seizoen progressie is gemaakt in de prestaties.

Meetrainen tijdens seizoen
Een aantal kinderen laten we in de laatste weken van het seizoen meetrainen met het beoogde selectieteam. Dit kan men zien als een soort snuffelstage; een eerste aanzet waarbij kinderen meetrainen met kinderen die een jaar ouder zijn, om zo het niveau af te tasten.

Selectietrainingen einde seizoen
De selectietrainingen zijn een extra beoordelingsmoment voor (evt. nieuwe) trainers/coaches om de selectie voor het nieuwe seizoen definitief te bepalen. 
Tijdens deze selectietrainingen worden de deelnemers op technische en tactische vaardigheden beoordeeld door een team bestaande uit trainers, coaches, TC leden en derden met relevante hockeykennis en -ervaring.

Wij willen benadrukken dat selecties nooit tot stand komen uitsluitend op basis van deze extra trainingen. Wij zijn ons bewust dat iedere speler een offday kan hebben, en dat dit geen directe nadelige gevolgen mag hebben voor een eventuele plaatsing in een eerstelijns team. Viceversa idem.

Algemeen
De TC hanteert uiteraard de door de KNHB vastgestelde leeftijden binnen een categorie ( A-B-C-D).Dat betekent dat de grens ligt bij kinderen geboren voor 1 oktober van het betreffende jaar.In uitzonderingen zal een kind vervroegd naar een hogere categorie gaan. Dit is in overleg met de ouders en hiervoor is geen toestemming van de KNHB nodig. Voor het blijven in de lagere leeftijdscategorie is wel toestemming van de KNHB nodig, zogenaamde dispensatie. Dit zal enkel in zeer uizonderlijke gevallen aangevraagd worden ( bv medische reden, niet genoeg aantallen voor teams).

Selecties bestaan uit spelers in diverse leeftijdscategorien tenzij het verschil echt te groot is. Hierdoor kan een team bestaan uit spelers waarbij de jongste en oudste speler 1 tot 2 jaar schelen.

Selecties zijn nooit definitief, gedurende het seizoen kunnen er altijd wijzigingen plaatsvinden waardoor spelers de selectie verlaten of er nieuwe spelers bijkomen. Eea altijd in samenspraak met TC en het individu.


Agenda
Vanaf de tweede helft van mei zullen de selectietrainingen voor de jeugdteams weer plaatsvinden. De deelnemers worden hierover via de site geinformeerd. Houdt daarom goed de website in de gaten. De aanvangtijd kan wijzigen.

14 mei van 18:30-20:00 uur - MD selectie

16 mei van 18:30-20:00 uur - MC selectie    

21 mei van 18:30-20:00 uur - MB selectie

27 mei van 18:30-20:00 uur - MA selectie 

 

Wanneer is de uiteindelijke teamsamenstelling bekend?

Wij verwachten uiterlijk 20 juni de teamsamenstelling te kunnen publiceren op de website.

 

Vragen?

Naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Stuur ons dan gerust een email: [email protected]
Wij hopen met dit schrijven wat duidelijkheid te hebben gegeven over de methode die wij hebben gekozen.

Met vriendelijke groet,
Technische Commissie