header-image-vb.jpg

Spelregel wijziging veldhockey

27-8-2013  | 
Wanneer een teamcoach een gele kaart krijgt, dient hij net als voorheen achter de omheining plaats te nemen en mag hij gedurende zijn straftijd van 10 minuten niet coachen.

Nieuw is dat het betreffende team gedurende de tijdstraf van de teamcoach met 1 speler minder in het veld speelt. Na het geven van de gele kaart aan de teamcoach wijst de aanvoerder een speler aan die op dat moment het veld verlaat. Overigens geldt de wisselregel gewoon en dus mag die speler gewisseld worden, zolang je maar met 10 man speelt gedurende de straftijd.

Na het verstrijken van de 10 minuten maakt de scheidsrechter aan de aanvoerder duidelijk dat de teamcoach en de speler weer terug mogen keren. Indien een teamcoach een rode kaart krijgt betekent dit dat hij voor het restant van de wedstrijd niet meer bij het veld aanwezig mag zijn. Hij moet naar het clubhuis en het betreffende team speelt de rest van de wedstrijd met 1 speler minder.

Een tijdstraf voor een teamcoach wordt dus zwaarder dan voorheen. Dit kan nuttig zijn als straf, maar zeker ook als dreiging. Mits tactisch gebracht, zullen vele teamcoaches een waarschuwing echt gaan zien als moment om hun gedrag te wijzigen.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de arbitrage commissie.