header-image-vb.jpg

Beregeningsprotocol.

Nieuwsafbeelding
25-9-2024  | 

Beregening van de velden.

Volgens besluit op 3-9-2019  en geactualiseerd als daar aanleiding voor is.

Beregeningsdocument voor velden 2 en 3.

Met de BC, het bestuur en TC is in het verleden (2004 en 2016 en 2019)overleg gevoerd hoe om te gaan met de beregening van de veld 3, in 2019 is daar veld 2 bijgekomen. Tijd om de afspraken van destijds weer te bevestigen en in herinnering te brengen.

Eigenschappen van de kunstgrasmatten. 

De  kunstgrasmatten (Edel. ID 14-30) die bij ons zijn geïnstalleerd zijn destijds gekozen omdat deze zijn samengesteld uit zeer veel filamenten per m2, (1.512.0000 mlj) en deze ook nog eens door verhitting zijn gekroesd.  Daardoor blijft dauwvocht, regenwater en het water van een sproeibeurt zeer lang in de matten aanwezig. (De meeste andere kunstgrasmatten hebben ongeveer 35 % minder filamenten waardoor er meer gesproeid moet worden, het sproeiwater zakt in deze matten veel sneller door). Teveel water in onze matten geeft ook grote kans op algengroei waardoor een mat onbespeelbaar wordt en er veel kosten mee zijn gemoeid de mat dan weer bespeelbaar te krijgen. Informatie bij andere verenigingen verkregen hebben ons destijds overtuigd van de bijzondere kwaliteiten van deze mat die ook droog goed bespeelbaar is. De genoemde informatie is destijds opgehaald bij enkele hoofdklasseclubs, (o.a. bij Laren), die een dergelijke mat een jaar bespeeld hadden. Mede door die genoemde informaties is het sproeibeleid vastgesteld. Veld 2 en veld 3 zijn geïnstalleerd op een e-layer voor veld 3 en een et-decke voor veld 2.

Omdat deze matten het water extra lang vasthouden en er minder gesproeid hoeft te worden heeft de club destijds voor de 2 velden 20.000,- € extra geïnvesteerd. 

Bij droge, zonnige, winderige en warme omstandigheden. 

Op zaterdagen sproeien om ca. 11 uur, om 13 uur en om 15 uur. Afhankelijk van de tijdstippen van aanvang. In sept, en okt. zijn de velden vaak al erg vochtig van de dauw en kan de sproeibeurt opschuiven..

Bij regenachtig  en donker weer en mist, niet sproeien.

Bij bewolking en lage temperaturen, om 12 en om 14 uur sproeien.

Op zondagen als H1, en D1 thuis speelt, voor de wedstrijd 1 keer sproeien, niet in de rust. Eventueel om 11 uur als er ook een wedstrijd is. Op de andere zondag als H2 thuis speelt, 2 keer sproeien, een keer bij aanvang van de wedstrijd van H2 om 11 uur en nadien nog een keer ca. 13.30 u. Dit regime is geldig voor beide velden. Deze sproeibeurten moeten ervoor zorgen dat de gehele dag de velden voldoende nat zijn.       

Door de week bij trainingen wordt alleen gesproeid bij H1 en D 1 en H2, bij uitzondering kan er ook gesproeid worden bij zeer droog weer.

Als er door teveel beregenen of veel regenval toch algengroei ontstaat wordt dat in eerste instantie door de beheercie. opgelost door het bespuiten van de velden met een biologisch middel die de algengroei moet oplossen. Verder wordt door het schoonhouden van de velden organisch afval verwijderd , op organisch afval ontwikkelt algengroei het beste. Als door de veelheid aan beregenen van de velden toch algengroei ontstaat en we het zelf niet kunnen oplossen moet dat door derde gebeuren, meestal 2 keer per jaar. De kosten per veld zijn ca. € 2500,- per veld per keer, (10.000,- € per jaar ofwel 10.- € per lid en excl. btw. (stijging van de contributie).

Bovenstaande regelement en afspraken document is eerder afgesproken met het bestuur en de andere partijen. Bij andere wedstrijden en trainingen wordt in principe niet gesproeid. 

Het sproeiwater is leidingwater (drinkwater) omdat grondwater vaak stoffen bevat die verontreiniging tot gevolg hebben. De FIF (hockeybond) heeft bekend gemaakt dat in 2028 niet meer gespeeld gaat worden op velden die besproeid moeten worden.

Namens de bc. en het bestuur.