header-image-vb.jpg

Beleidsplan MHC Berkel-Enschot

13-6-2010  | 

Er gaan een heleboel zaken goed binnen MHC Berkel-Enschot. We zijn in 2009 gegroeid tot 1.000 leden. Het afgelopen seizoen hebben ca. 60 teams, van mini's tot veteranen, deelgenomen aan de verschillende competities op zaterdag en zondag. Er wordt volop getraind en deze trainingen krijgen ook steeds meer structuur. Het nieuwe clubhuis wordt volop gebruikt en we hebben afgelopen jaar een aantal unieke festiviteiten georganiseerd. Al deze positieve zaken zijn alleen mogelijk dankzij het functioneren van de verschillende commissies en de inzet en bijdragen van overige vrijwilligers, zoals trainers, coaches, etc.

Toch zijn er nog voldoende verbeterpunten. En ook de toekomstige groei stelt eisen aan het functioneren van onze club. Daarom is er behoefte aan een beleidsplan, waarin we onze ambities en doelstellingen benoemen en dat richting geeft aan onze inspanningen. Het afgelopen jaar heeft het bestuur uitwerking gegeven aan een beleidsplan voor MHC Berkel-Enschot. Dit beleidsplan is tot stand gekomen door verschillende discussies in het bestuur, het uitzetten van enquêtes onder senioren, het voeren van overleg met enkele jeugdteams, maar ook een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de verschillende commissies. Alle input is verwerkt tot het beleidsplan dat als bijlage is toegevoegd. In het beleidsplan hebben we ons gericht op het benoemen van het bestaansrecht en de identiteit van MHC Berkel-Enschot. Samengevat komen we tot de volgende formulering van onze identiteit:

We zijn een ambitieuze hockeyclub, die onze leden van jong tot oud uitdaagt het beste uit hun sportieve capaciteiten te halen én daarnaast onze leden een plek biedt om hun sociale leven te ontwikkelen en verrijken.

Vervolgens hebben we een aantal beleidsthema's uitgewerkt, namelijk:

-    het technisch beleid
-    de organisatie van onze club
-    onze faciliteiten
-    de samenwerking met relevante clubs en organisaties in de omgeving
-    communicatie, intern en extern
-    de financiële positie

De uitwerking van deze thema's vormen een kader voor toekomstige plannen en activiteiten van de verschillende commissies. Het uitgewerkt beleidsplan is als bijlage toegevoegd.

De komende jaren zullen we hard werken aan de uitwerking van aan het beleidsplan gerelateerde plannen en uitvoering geven aan gerichte activiteiten. Uiteraard houden we onze leden op de hoogte van onze plannen en activiteiten. Beter nog, we zullen jullie van harte uitnodigen actief deel te nemen aan de realisatie van onze ambities. Samen vormen we immers MHC Berkel-Enschot.

 


                                                           BELEIDSPLAN : 

Bestaansrecht en identiteit MHC Berkel-Enschot

Waar staat MHC Berkel Enschot voor? Wat is de identiteit van de club? Wat zijn de kernwaarden van MHC Berkel Enschot? De antwoorden op deze vragen vormen het toetsingskader voor de uitwerking van het beleid van MHCBE en de daarbij te maken keuzes, bijvoorbeeld ten aanzien van inhoudelijke aspecten, maar ook het stellen van prioriteiten.

Het bestuur heeft een antwoord geformuleerd op bovenstaande vragen. Daarbij zijn de volgende thema's belangrijk.

•1.   We zijn en blijven natuurlijk primair een hockeyclub

Een hockeyclub met sportieve ambities. Onze vertegenwoordigende teams H1 en D1 moeten structureel 1e klasse spelen, maar ook onze andere teams, inclusief de jeugdelftallen spelen op een uitdagend niveau, aansluitend op hun capaciteiten. Elke speler moet op zijn eigen niveau zo veel mogelijk worden uitgedaagd om optimaal te presteren, onder de voorwaarde dat het hockeyplezier voorop staat.

2.   We hechten aan een clubsfeer waar (familie)leden zich prima thuis voelen

Daar waar het hockey ons bindt, maakt de sfeer en betrokkenheid ons tot één club. Zowel op zaterdag als op zondag streven we naar een sfeer, waarbij jong en oud zich thuis voelt. Maar ook buiten de sport zijn er momenten die ons binden. Deze momenten zijn nu vooral toegesneden op verschillende doelgroepen binnen onze club. We streven naar nog meer verbondenheid tussen de doelgroepen. De club is er voor jong tot oud en dat maakt ons sterk.

3.   MHCBE zorgt voor sociale binding binnen Berkel-Enschot

MHCBE is de grootste (sport)club binnen Berkel-Enschot en daarmee heeft MHCBE ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheid komt primair tot uiting in wat we onze leden bieden. Daarbij gaat het niet alleen om het beoefenen van sport voor jong en oud, maar ook het bieden van een clubgevoel, het creëren van verbondenheid. De jeugd krijgt de mogelijkheid zich te ontwikkelen op sportief gebied, maar ook sociaal gebied, en daarmee uit te groeien tot zelfbewuste, sociale leden van onze lokale maatschappij.

Uit deze thema's volgt de identiteit van MHC Berkel-Enschot:

We zijn een ambitieuze hockeyclub, die onze leden van jong tot oud uitdaagt het beste uit hun sportieve capaciteiten te halen én daarnaast onze leden een plek biedt om hun sociale leven te ontwikkelen en verrijken.

Beleidsthema's en -kaders

Om onze ambities verder vorm te geven heeft het bestuur een aantal beleidsthema's uitgewerkt, waarmee we de kaders aangeven voor gerichte activiteiten die door de verschillende commissies verder kunnen worden ingevuld.

Leden

MHCBE bestaat uit, door en voor haar leden. Daarom is het belangrijk om de behoeften van onze leden te kennen, zodat we daar gericht op in kunnen spelen. Periodiek overleg is daarbij belangrijk. Dat kan op verschillende manieren, zoals een ledenraad specifiek voor senioren en junioren.

Ondanks het feit dat we één club vormen, is het duidelijk dat onze leden kunnen worden verdeeld naar verschillende groepen. De verschillende doelgroepen hebben verschillende wensen/behoeften, maar kunnen ook op verschillende manieren bijdragen aan het functioneren van de club. Daarom zullen we uitwerking geven aan een doelgroepenbeleid. Daarbij brengen we in beeld wat de verschillende groepen van MHCBE verwachten en wat we ze willen/kunnen bieden. Maar ook brengen we in beeld wat we van deze leden mogen verwachten om bij te dragen aan het functioneren van de club.

Ook moeten we kijken naar de groei van het aantal leden. De groei bij de jeugd loopt tegen haar grenzen aan, hoewel in de jongenslijn en bij de oudere jeugd (15 - 18 jaar) nog ruimte is voor groei. Bij de senioren en recreanten is wel nog volop mogelijkheid om door te groeien. De groei kan voor een deel actief worden gestimuleerd, maar zal door de uitbreiding van Berkel-Enschot met ca. 4.000 inwoners in de komende jaren, ook automatisch plaatsvinden. Daar moeten we ons op voorbereiden.

Technische zaken

Onze technische ambities zijn benoemd. Onze vertegenwoordigende teams H1 en D1 moeten structureel 1e klasse spelen, maar ook onze andere teams, inclusief de jeugdelftallen, spelen op een uitdagend niveau aansluitend op hun capaciteiten. Elke speler moet op zijn eigen niveau zo veel mogelijk worden uitgedaagd om optimaal te presteren, onder de voorwaarde dat het hockeyplezier voorop staat.

Het realiseren van deze technische ambities stelt wel een aantal randvoorwaarden, namelijk:

-     een goede technische begeleiding van onze teams;
-     een structurele opleiding op elk niveau vanaf de mini's;
-     het bieden van perspectief voor onze talenten;
-     nog verder professionaliseren van de technische opleiding en begeleiding van   
      teams/spelers/speelsters, waaronder het aanstellen van trainingscoördinator;
-     een duidelijk selectiebeleid met een betere aansluiting tussen 1e en 2e lijns teams;
-     een betere voorbereiding en begeleiding van de overstap van junioren naar senioren, zodat deze 
      leden ook langer behouden blijven voor de club.

Het organisatorisch kader

De groei van het aantal leden en het realiseren van onze ambities, zoals in dit beleidsplan geformuleerd, stellen duidelijke eisen aan de organisatie van de club. Het bestuur geeft richting en faciliteert, de commissies organiseren de operationele zaken en de vele vrijwilligers (trainers, coaches, commissieleden, etc.) dragen de club.

Vele zaken gaan al goed, maar dat betekent niet dat er geen verbetermogelijkheden zijn. Het bestuur moet kiezen voor een effectieve werkwijze en nadrukkelijkere profilering binnen de club. Uitgangspunt is dat het bestuur ook daadwerkelijk stuurt en richting geeft aan de ontwikkeling van de club. Het beleidsplan moet daarbij de nodige duidelijkheid geven, zowel voor de commissies en vrijwilligers, maar ook voor de leden en de externe omgeving.

Ook het functioneren van het bestuur kan beter vorm krijgen. Dit vergt in eerste instantie duidelijkheid over de verwachte rol en bijdragen van het bestuur als geheel, maar ook de afzonderlijke bestuursleden. Ook het bestuursoverleg moet kritisch worden bekeken en nader worden vastgesteld (inhoud van het overleg en vergaderfrequentie).

De commissies verzorgen het uitvoerend werk. Maar dan moeten zij ook de ruimte en het mandaat krijgen om zelfstandig invulling en uitvoering te geven aan de operationele zaken. In aansluiting op het beleidsplan kunnen de commissies uitwerking geven aan hun jaarplannen en deze financieel onderbouwen. Na vaststelling door het bestuur vormen de jaarplannen de basis voor de uitvoering van de operationele zaken, alsmede de aanwending van het toegekende budget. De realisatie van de jaarplannen vormt de basis van bijsturing door het bestuur.

Een aandachtspunt is het versterken van de samenwerking tussen de commissies. Het bestuur heeft daarbij een belangrijke rol (eenduidige communicatie). Maar wellicht moet ook op andere manieren worden gezocht om de samenwerking tussen commissies te versterken. We hebben tenslotte een gezamenlijk doel en moeten samen werken om dit doel te realiseren.

Een sterke organisatie drijft op vrijwilligers en dus is het belangrijk vrijwilligers te (blijven) binden aan onze club. Daarbij moet vrijwilligerswerk geen gunst zijn, maar een vanzelfsprekendheid. Een sterke organisatie en duidelijkheid over wat we van vrijwilligers verwachten moet het makkelijker maken om vrijwilligers te werven en binden. Bovendien gaan we gerichter werken aan het werven en faciliteren van onze vrijwilligers. Daartoe zal uitwerking worden gegeven aan het vrijwilligersbeleid, waarbij we de behoefte van de club beter in beeld gaan brengen in ‘afgebakende en te hanteren' bijdragen. Ook gaan we actiever en gerichter op zoek naar (potentiële) vrijwilligers.

Onze faciliteiten

Met de realisatie van ons nieuwe clubhuis beschikken we over een uitstekende faciliteit. Wel kan de herkenbaarheid en het eigene van ons clubhuis worden verbeterd, waarbij we wel moeten aansluiten bij de ‘moderne' uitstraling van ons nieuwe clubhuis.

Natuurlijk blijven er wel andere aandachtspunten. Vooral het parkeerterrein moet worden aangepakt, waarbij we in overleg treden met de gemeente. Ook is er behoefte aan de vorming en inrichting van een buitenterras.

Een apart aandachtspunt blijven de velden. De velden liggen er relatief goed bij (met uitzondering van veld 1). Dankzij de inzet van de stichting Heuneind is ook sprake van een gezonde financiële situatie om toekomstig onderhoud en eventueel vervanging te financieren.

Een ander punt blijft de capaciteit. Op zaterdag lopen we tegen de grenzen van de veldbezetting aan. Een verdere groei van het aantal jeugdleden dwingt ons om meer creatieve oplossingen te genereren (bijvoorbeeld de A-jeugd te laten spelen op zondag). Wellicht kunnen we nog een half veld aanleggen op het beschikbare grasveld. Dit is echter geen structurele oplossing.

Rekening houdend met de groei van het aantal leden door de uitbreiding van Berkel-Enschot zal tijdig overleg plaats moeten vinden met de gemeente over de mogelijkheden van uitbreiding (betrekken stuk grond langs de N65 of verandering locatie?).

Een verdere technische professionalisering stelt ook eisen aan de beschikbaarheid van benodigde trainingsmaterialen. Naast de beschikbaarheid moeten we ook het beheer structureren en inbedden in de organisatie.

Externe samenwerking

MHCBE is onderdeel van de lokale samenleving, maar werkt in breder perspectief samen met andere organisaties. We hebben echter geen uitgesproken visie op wat we kunnen betekenen voor anderen of wat anderen voor ons kunnen betekenen.

Als lid van de KNHB zijn we gebonden aan de regels die de bond stelt. Maar de bond doet meer. De bond faciliteert clubs op een breed gebied. Daar kunnen en moeten we beter gebruik van maken.

De samenwerking en contacten met andere clubs zijn beperkt. Er zijn geen afspraken over eventuele samenwerking, het gezamenlijk inzetten van professionele krachten, het gezamenlijk inkopen van diensten (veldonderhoud, inkopen materialen), maar ook het uitwisselen/laten doorstromen van talenten e.d. Het is van belang om met andere clubs regelmatig om tafel te zitten en zaken af te stemmen. Dan kunnen mogelijke knelpunten ook makkelijker worden besproken en opgelost.

Overleg met de gemeente vindt vooral plaats als we iets nodig hebben. Dat zijn dan altijd moeilijke gesprekken. Een structurele relatie met de gemeente over ook andere zaken, zoals de intensivering van sportbeoefening, onze lokale maatschappelijke rol in Berkel-Enschot e.d., zou de samenwerking met de gemeente kunnen versterken. Ook de samenwerking met de dorpsraad kan worden versterkt.

Een oriëntatie op andere organisaties binnen Berkel-Enschot is op dit moment niet aan de orde. Er zijn geen contacten met andere sportclubs, scholen e.d. Alleen op het sportpark wordt regelmatig overlegd met de andere clubs en verenigingen. Daarbij gaat het primair om facilitaire zaken.

Humanitas is onze vaste huurder, maar de samenwerking met Humanitas is nog niet verder ingevuld. Ook daar liggen kansen die nader onderzocht kunnen worden.

Wat wel sterk is verbeterd is het werven van nieuwe sponsoren. Gezien de toekomstige behoeften aan financiële middelen, zal echter aanvullende sponsoring nodig blijven.

Communicatie

Als we kijken naar de discussies binnen de club en het commentaar van leden, is de oorzaak vooral af te leiden aan het ontbreken van duidelijkheid over waar de club voor staat en welke keuzes we maken. In ieder geval is de communicatie van deze keuzes sterk voor verbetering vatbaar. Het bieden van duidelijkheid en daar consequent over communiceren is een speerpunt voor de komende jaren.

Ook kunnen we ons als club nog sterker extern profileren. Positieve communicatie over onze sportieve prestaties en onze overige activiteiten, zal de ons imago (verder) versterken en daarmee op een positieve wijze bijdragen aan bijvoorbeeld het verwerven van leden, maar ook vrijwilligers en sponsoren. Een voorwaarde om succesvol te blijven functioneren.

Het belang van een structurele en positieve in- en externe communicatie is van groot belang. Vandaar dat we de communicatiecommissie verder willen versterken en dichter bij het bestuur willen betrekken.

Financiële positie

MHCBE heeft een gezonde financiële positie. De financiering van de verbouwing van het clubhuis legt door het huurcontract met Humanitas geen dure hypotheek op de toekomstige financiële positie van onze club. Ook het onderhoud en de vervanging van onze velden is door het functioneren van Stichting Heuneind verzekerd. De werving van nieuwe sponsoren en leden is ook redelijk succesvol verlopen in de afgelopen jaren.

Toch blijft een gezonde financiële positie een blijvend aandachtspunt. Onze ambitie om H1 en D1 structureel te laten spelen op het niveau van de 1e klasse, vergt ook de nodige financiële middelen.

Het verwerven van aanvullende financiële middelen blijft dus een belangrijke opgave. Sponsoring en opbrengsten uit activiteiten/feesten staan daarbij voorop. Maar daarnaast moet ook worden gezocht naar aanvullende financieringsbronnen, zoals bijvoorbeeld het structureel aanpakken van de Grote Clubactie. Het structureel en substantieel verhogen van de contributie heeft niet de voorkeur.

Het aanwenden en verwerven van financiële middelen zal plaatsvinden met inachtneming van de geldende fiscale regels. Ook hechten we veel belang aan volledige transparantie.