header-image-vb.jpg

TC Nieuws (7) - Vervolg introductie TC beleidsplan - 'Technisch Kader'

16-3-2014  | 
Geen sportvereniging kan zonder een Technisch Kader dat zorgt dat hetgeen in een technisch beleid is opgetekend ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. En nog belangrijker; dat hetgeen we voor ogen hebben m.b.t. de hockey technische aspecten daadwerkelijk aan onze (jeugd)leden wordt overgebracht op een professionele en positieve manier.
Immers kunnen we nog zo'n mooie trainingsprogramma's maken, strafcorner concepten uitdenken, uiteindelijk gaat het erom de oefenstof effectief bij de spelers en speelsters aan te bieden en ‘aan te laten opnemen' opdat zij zich, ieder op zijn niveau en naar eigen capaciteiten, verder kan ontwikkelen in en maximaal plezier kan beleven aan de hockeysport.

De TC realiseert zich dat een sterk Technisch Kader niet alleen een noodzaak maar ook de enige manier is om de leden te laten toekomen waar ze recht op hebben en MHCBE een gezonde, robuuste toekomst te geven. Het Technisch kader draagt zorg voor het hele continuüm van breedte- tot en met de prestatiesport, dus voor ieder (spelend) lid van MHCBE.
De TC heeft dan ook in haar nieuwe beleidsplan besloten zwaar in te zetten op de vorming en verdere professionalisering van een Technisch Kader dat zowel breedte als diepte moet kunnen afdekken en dat tevens door vele schouders gedragen wordt. Ook hier geldt dat de TC zich realiseert dat we niet van vandaag op morgen een technisch kader kunnen realiseren. Vandaag willen wij met u delen welke rollen en functies wij vooralsnog binnen het beoogde Technisch Kader onderscheiden en waaraan we hard werken om deze posities te bezetten met enthousiaste en kundige professionals:

Hoofdtrainers
Deze bepalen de leerdoelen, stellen het trainingsprogramma op per speellijn en staan collega trainers met uitleg en advies ter zijde. Bij de Jeugd heeft de TC tijdens de winterstop alle trainers van de Selectie teams en bij de Mini's een 6-tal ervaren trainers betrokken in deze nieuwe rol. Zij hebben allen een bijdragen geleverd in de opgestelde leerdoelen (zie de TC nieuws 6) en het sinds de start van de lente competitie in te voeren nieuwe trainingsprogramma (wordt nader uitgelegd in TC nieuws 8 volgende week). Bij de Senioren hebben we uiteraard Kurt Tak en Julian van der Sanden als hoofdtrainers voor respectievelijk Heren 1 en Dames 1.

Trainers
De trainers zorgen uiteraard voor de trainingen op het veld voor zowel spelers/speelsters als voor keepers/keepsters. Hiertoe rekenen we ook onze trimhockeyers en alle senioren en veteranen teams (bij de meeste senioren en veteranen/veterinnen teams wordt de training door eigen spelers verzorgd).
Het trainerscorps wordt bijna volledige gevormd door spelers/speelsters van MHCBE aangevuld met een enthousiaste en ervaren trainers groep onder de ouders. Het Technisch Kader dat de TC verder wil vormen moet zorgen dat alle trainers de ondersteuning krijgen die ze nodig mochten hebben; van trainingsprogramma, trainingsmaterialen, didactische en methodische ondersteuning, etc...
Op de website zijn alle trainers te vinden die door de TC zijn aangesteld.

Trainingscoördinatoren
De trainingscoördinator heeft tot taak trainers te ondersteunen bij het (beter) leren training geven. Met didactische en methodische kennis en vaardigheden zorgen zij feitelijk voor ‘train de trainers'.
Vorig seizoen telden MHCBE 2 trainingscoördinatoren bij de Jeugd, welke rollen echter aan het begin van dit seizoen niet meer ingevuld konden worden. Dit werd uiteraard node gemist met name bij de beginnende Jeugd trainers die immers voor een groep spelers stonden terwijl er geen praktische ondersteuning gegeven kon worden en er ook geen trainingsprogramma aanwezig was.
De TC is dan ook verheugd te kunnen melden dat per direct de volgende personen de rol van trainingscoördinator oppakken:

- Henri de Weijer start per direct als trainingscoördinator voor de trainers Meisjes A en B

- Ankie de Kort start per direct als trainingscoördinator voor de trainers van de Jongens en Meisjes C en D

Bij de Mini's is de trainingscoördinator rol wel vanaf het begin van het seizoen ingevuld gebleven en wordt nog steeds met veel energie door Ankie de Kort ingevuld. Dit blijft ongewijzigd voor de rest van dit seizoen.

Voor het Seizoen 2014/2015 willen we u nu vast wijzen op de volgende vacatures in deze rol van trainingscoördinator:

- Jongens A/B

- Jongens/Meisjes C (de rol die Ankie tijdens de lente competitie feitelijk ad interim oppakt)

- Mini's (de huidige rol van Ankie - de TC is open om hier meer posities van te maken daar we ons realiseren dat niet iedereen de tijd erin kan stoppen die Ankie erin stopt - maw het is bespreekbaar als dit bijvoorbeeld 3 rollen moeten worden: coördinator E8, E6 en F & trainende mini's. We horen het graag :-)!

Mocht u zelf interesse hebben of weet u iemand die deze rol heel goed zou kunnen invullen dan kunt u voor informatie terecht bij Ankie de Kort of Frank Schaapveld.

Coaches

Naast de training willen we onze leden uiteraard begeleiden en stimuleren tijdens de wedstrijden. Dit is kort en bondig de rol van de coach.
De TC stelt de coaches van de selectie teams Jeugd en Senioren aan. Coaches voor de opleidingsteams worden gezamenlijk ingevuld door de TC en JC.
De coaches voor de breedte teams worden door de JC ingevuld en bij de Mini teams wordt dit door de MiniCie gedaan.
De TC en JC zijn momenteel druk bezig om naast de bestaande coachmap en ondersteuning en verdergaand support programma voor coaches te ontwikkelen en beschikbaar te hebben voor seizoen 2014/2015.

Doelgroep / Focus Coördinator
Naast de bovengenoemde, wellicht meer voor de hand liggende functies, heeft de TC in haar beleidsplan ook een aantal bijzonder functies geïdentificeerd. Het is de ambitie om deze rollen per ingang seizoen 2014/2015 ook ingevuld te hebben.

- Talentenontwikkeling en -doorstroom; deze rol zal met name gericht zijn om een structurele ontwikkeling en natuurlijke doorstroom van talent te waarborgen waarbij de accenten met name zullen liggen op de selectie- en opleidingsteams Jeugd en de aansluiting van A/B-Jeugd naar het 1e en 2e senioren team (zowel Heren als Dames).
Ruud Dankers start met ingang van seizoen 2014/2015 in deze rol en zal in nauwe samenwerking met trainers/coaches van betrokken teams en de TC vorm gaan geven aan talent ontwikkeling en doorstroom.

- Loop en fysieke training ; een vakgebied apart waar de TC graag een professional voor wil benoemen die ons helpt een specifiek op hockey gericht loop trainingsprogramma te ontwikkelen.

- Coach begeleiding; een ‘train de coach' rol die vooruitlopend op bovengenoemde JC/TC samenwerking (zie ‘coaches') is onderkend.

Laatstgenoemde 2 functies zijn thans nog vacatures waarvoor met een aantal kandidaten gesprekken worden gevoerd. Laat dit u er niet van weerhouden contact te zoeken met de TC mocht u in 1 van deze rollen geïnteresseerd zijn of er meer van wilt weten.

In de bijlage vindt u nog nadere informatie omtrent het Technisch Kader.
Klik hier om deze te bekijken.

In de volgende TC update zullen wij u informeren over het volgende deelgebied in het nieuwe TC beleidsplan te weten deel 4 ‘Trainingscurriculum'.

Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben over de missie of visie dan kunt u de TC benaderen via haar mailadres of u kunt natuurlijk ook altijd een van de TC-leden rechtstreeks benaderen.